Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Hoe kies je de anticonceptiemethode die het beste bij je past? Verschillende factoren kunnen hier van invloed zijn. Bijvoorbeeld het geven van borstvoeding of snel weer zwanger willen worden.
Elke vorm van anticonceptie kan voorgeschreven worden. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het plaatsen van een spiraaltje. Na het plaatsen van een spiraaltje maken we meteen een controle echo. Zo weet je direct of hij goed geplaatst is!
Neem gerust contact op of maak een afspraak op het anticonceptiespreekuur dan kijken we samen welke anticonceptiemethode het beste bij jou past.
Er zijn veel verschillende soorten anticonceptiepillen met verschillende soorten hormonen. Er zijn 2 soorten te onderscheiden:
- De combinatiepil: hierin zitten zowel oestrogenen als progestagenen. Bijvoorbeeld Microgynon®
- De minipil: hierin zit alleen progestageen. Bijvoorbeeld Cerazette®
Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je een voorspelbare menstruatie hebt. Progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. De combinatiepil mag je niet gebruiken als je borstvoeding geeft. Het hormoon oestrogeen heeft namelijk een negatieve invloed op je melkproductie en op de samenstelling van de moedermelk. De minipil, zonder oestrogenen, mag je wel gebruiken gedurende de borstvoedingsperiode. Deze pil wordt dus ook vaak gebruikt door vrouwen die net zijn bevallen en borstvoeding geven.
De pil moet je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip innemen, in de volgorde die op de strip staat aangegeven. De meeste combinatiepillen bevatten 21 pillen per strip. Deze slik je gedurende 3 weken en daarna heb je een stopweek. In de stopweek wordt je ongesteld. Ook in de stopweek ben je beschermd tegen een zwangerschap. Met de combinatiepil kun je de stopweek, en dus je ongesteldheid, overslaan of uitstellen door direct door te gaan met de volgende strip.
De pil met alleen progestageen bevat 28 pillen per strip en bevat geen stopweek. Je gaat dus direct door met de volgende strip. Omdat alle 28 pillen werkzame stoffen bevatten kun je je ongesteldheid niet voorspellen, verschuiven of overslaan.
Betrouwbaarheid combinatiepil en minipil:
Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar. Bij zorgvuldig gebruik is de kans op zwangerschap 0,3% per jaar. Dit betekent: Als 1000 vrouwen één jaar lang de pil slikken, worden er gemiddeld 3 vrouwen toch zwanger.
Wist je dat?
- Het verstandig is om de pil op een vast tijdstip elke dag in te nemen? Dit maakt de kans op het vergeten van de pil zo klein mogelijk.
De anticonceptiepleister bijvoorbeeld Evra® is een wekelijkse anticonceptiemethode. Dit kan fijn zijn voor vrouwen die wel hun menstruatie willen controleren maar de pil vergeten of liever geen maandelijkse ring in hun vagina willen dragen.
De anticonceptiepleister gebruik je net als de pil en de anticonceptiering 3 weken, gevolgd door een stopweek van maximaal 7 dagen. Een anticonceptiepleister is werkzaam voor 1 week. Dit betekent dat er elke week op dezelfde dag een pleister geplakt moet worden. Met de anticonceptiepleister kun je de menstruatie overslaan, uitstellen of verschuiven.
Betrouwbaarheid:
Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar. Bij zorgvuldig gebruik is de kans op zwangerschap 0,3% per jaar. Dit betekent: Als 1000 vrouwen één jaar lang de anticonceptiepleister gebruiken, worden er gemiddeld 3 vrouwen toch zwanger.
Wist je dat?
- De anticonceptiepleister bestand is tegen aanraking met water?
- De anticonceptiepleister gebruikt moet worden op een schoon, droog, intact en gezond stukje huid? Dit kan zijn op je buik, billen, bovenarm of romp, niet op je borsten.
De anticonceptiering bijvoorbeeld NuvaRing® is een ring die je maandelijks zelf in de vagina plaatst. Je hoeft bij deze maandelijkse methode dus niet elke dag aan de anticonceptie te denken maar je hebt wel zelf de controle op het inbrengen van de ring. Dankzij die controle kun je de menstruatie overslaan, uitstellen of verschuiven.
Betrouwbaarheid:
Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar. Bij zorgvuldig gebruik is de kans op zwangerschap 0,3% per jaar. Dit betekent: Als 1000 vrouwen één jaar lang de anticonceptiering gebruiken, worden er gemiddeld 3 vrouwen toch zwanger.
Wist je dat?
- Het inbrengen van de ring vergelijkbaar is met het inbrengen van een tampon?
- Het inbrengen met je handen kan maar ook met een speciaal hiervoor ontworpen applicator?
Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie en mag gebruikt worden in combinatie met het geven van borstvoeding.
Hormoonspiralen
Het hormoonspiraal bevat het hormoon progestageen wat geleidelijk af wordt gegeven aan je baarmoederwand. Er zijn 2 verschillende soorten hormoonspiralen: Mirena en Kyleena. Het grootste verschil tussen beide spiralen is de hoeveelheid progestageen. De Mirena bevat in totaal 52mg hormoon ten opzichte van 19,5mg in de Kyleena. De werkzame stof in beide spiralen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet meer (of in mindere mate) wordt opgebouwd en het baarmoederhalsslijm wordt verdikt. Verder worden de zaadcellen minder beweeglijk door de afgifte van het hormoon en wordt bij sommige vrouwen de eisprong onderdrukt. Dit zorgt er samen voor dat de eicel en zaadcel niet met elkaar in contact kunnen komen en een bevruchting wordt voorkomen.
Belangrijk om te weten is dat je bij beide hormoonspiraaltjes geen invloed hebt op je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, uitstellen of verschuiven. Bovendien kan het gebruik van een hormoonspiraal je menstruatie veranderen in regelmaat en in hoeveelheid (minder) of hij kan zelfs helemaal wegblijven.
Een ander verschil tussen de Mirena (32mmx32mm) en de Kyleena (28mmx30mm) is de grootte van de spiraal. Het is een klein verschil, maar indien jonge meiden of vrouwen die (nog) nooit zijn bevallen een spiraal wensen gaat de voorkeur uit naar de Kyleena.
Het Mirena spiraaltje mag maximaal 8 jaar (bij hevige menstruaties 5 jaar) blijven zitten en het Kyleena spiraaltje maximaal 5 jaar.
Plaatsing van een spiraal
Echo Eindhoven is gespecialiseerd in het plaatsen van spiralen. Je kunt bij ons dus terecht voor het plaatsten van alle spiralen. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig. Dit word volledig vergoed uit jouw basisverzekering. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland.
We kunnen het spiraaltje plaatsen op ieder moment tijdens jouw cyclus, je hoeft hiervoor niet ongesteld te zijn. Na een bevalling plaatsten we het spiraaltje 10 tot 12 weken na de bevalling.
Vóór het plaatsen van de spiraal wordt er eerst een echo gemaakt om de positie van je baarmoeder te bepalen en om te kijken of er geen zwangerschap aanwezig is. Vervolgens wordt de spiraal geplaatst, dit duurt maar enkele minuten. Nadien wordt nogmaals een echo gemaakt om te kijken of de spiraal op de juiste plek in de baarmoeder zit. Hierna ben je meteen helemaal klaar!
Bijwerkingen
Vlak na het inbrengen van het spiraaltje kun je pijn of kramp in de buik krijgen. Dit is gewoonlijk van korte duur.
Bij het hormoonspiraaltje kunnen er gedurende de eerste 3 maanden onregelmatige en soms ook langdurige bloedingen optreden. Dit is meestal in de vorm van ‘spotting’, enkele druppels bloedverlies of wat bruinige afscheiding. De totale hoeveelheid bloedverlies is altijd minder dan wanneer er geen hormonen worden gebruikt. De bloedingen worden geleidelijk minder en blijven in een aantal gevallen uiteindelijke helemaal weg.
Aangezien het koperspiraaltje een methode is zonder hormonen behoud je je eigen menstruatiepatroon. Wel kan de eerste en soms ook de tweede menstruatie wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker zijn of langer duren. Na 2 of 3 maanden moet je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijk menstruatiepatroon.
Betrouwbaarheid na plaatsing
Indien de Mirena of de Kyleena tijdens de menstruatie – of in ieder geval binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie – wordt ingebracht, ben je direct na het inbrengen beschermd tegen een zwangerschap. Als dit niet het geval is dat wordt geadviseerd om de eerste 7 dagen na plaatsing nog aanvullende anticonceptie te gebruiken, bijvoorbeeld een condoom.
Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar. Bij zorgvuldig gebruik is de kans op zwangerschap 0,2% per jaar. Dit betekent: Als 1000 vrouwen één jaar lang het hormoonhoudend spiraaltje gebruiken, worden er gemiddeld 2 vrouwen toch zwanger. Deze kans neemt af na het eerste jaar.
Verwijdering van een spiraal
Bij Echo Eindhoven kun je ook terecht voor het verwijderen van een spiraal. Je kunt op elk gewenst moment een spiraal laten verwijderen. Na verwijdering ben je direct weer vruchtbaar. Indien de spiraal is uitgewerkt en wil graag een nieuwe laten plaatsen is dit mogelijk.
Wist je dat?
- Het spiraaltje ook wel Intra-Uterine Device genoemd wordt? Dit betekent letterlijk ‘voorwerp in de baarmoeder’.
Het implantatiestaafje, bijvoorbeeld Implanon® biedt 3 jaar bescherming tegen een zwangerschap. Het staafje wordt onzichtbaar in je bovenarm geplaatst en geeft continu een lage dosis hormoon af. De werkzame stof van de Implanon® is etonogestrel (25-75µg per dag).
Het implantatiestaafje is een anticonceptie methode voor langere tijd waardoor je voor 3 jaar niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. Het plaatsen is een korte handeling waarbij je alleen je bovenarm hoeft te ontbloten. Na een plaatselijke verdoving wordt het staafje net onder de huid van je bovenarm ingebracht met behulp van een soort naald. Het staafje zie je vervolgens niet meer.
Je kunt bij de Implanon® geen invloed uitoefenen op je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, uitstellen of verschuiven. Bovendien kan het gebruik van een implantatiestaafje je menstruatie veranderen in regelmaat en in hoeveelheid (minder) of hij kan zelfs helemaal wegblijven.
Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar. Bij zorgvuldig gebruik is de kans op zwangerschap 0,3% per jaar. Dit betekent: Als 1000 vrouwen één jaar lang een implanon gebruiken, worden er gemiddeld 3 vrouwen toch zwanger.
Wist je dat?
- Het uitblijven van de menstruatie voorkomt bij 1 op 5 vrouwen?
- Ook bij 1 op de 5 herhaalde en/of langdurige bloedingen voorkomen?
De prikpil is in Nederland verkrijgbaar in twee soorten:
- Met een injectie in de spier bijvoorbeeld Depo-Provera®
- Met een injectie onder de huid bijvoorbeeld Sayana®
De prikpil is een betrouwbare vorm van anticonceptie waarbij je één injectie krijgt per 3 maanden. Hierdoor hoef je maar één keer per 12 weken aan je anticonceptie te denken. Dit biedt voldoende bescherming tegen zwangerschap. In de prikpil zit maar één soort hormoon: progestageen.
De prikpil heeft geen stopweek waardoor je geen invloed kunt uitoefenen op je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien kan het gebruik van de prikpil je menstruatie veranderen in regelmaat en in hoeveelheid (minder) of hij kan zelfs helemaal wegblijven. Vooral als je net start met het gebruiken van de prikpil kan er wat inregelmatig en langduriger bloedverlies ontstaan. Als je de prikpil langer dan 6 maanden gebruikt, vermindert de kans op onregelmatige bloedingen en neemt de kans op het helemaal wegblijven van de menstruatie toe.
Belangrijk om te weten is dat bij gebruik van de prikpil het terugkeren van de vruchtbaarheid een jaar of soms nog langer kan duren. Dit maakt dat zwanger worden na gebruik van de prikpil soms langer kan duren.
Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar. Bij zorgvuldig gebruik is de kans op zwangerschap 0,1% per jaar. Dit betekent: Als 1000 vrouwen één jaar lang de prikpil gebruiken, word er gemiddeld 1 vrouw toch zwanger.
Wist je dat?
- Bij lang gebruik van de prikpil botverlies kan optreden?
- Daarom wordt aangeraden om voldoende calcium en vitamine D te nemen?
Het koperspiraaltje bijvoorbeeld T-Safe® bevat geen hormonen en is daardoor geschikt als je geen hormonen mag of wilt gebruiken. Het is een T- of hoefijzervormig stukje plastic met een koperdraadje er omheen. De werkzame stof in dit spiraaltje is het koper. Dit wordt geleidelijk afgegeven en maakt de zaadcellen inactief. Er vindt geen maandelijkse bevruchting plaats en het koperspiraaltje biedt een zwangerschapsbescherming van maximaal 10 jaar.
Het koperspiraaltje kan ook gebruikt worden als morningafter-spiraal als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zicht niet innestelen in de baarmoederwand waardoor je toch niet zwanger wordt.
Aangezien het koperspiraaltje geen hormonen bevat behoud je je eigen menstruatiepatroon. Een koperspiraaltje beschermt niet tegen soa’s of HIV.
Plaatsing van een spiraal
Echo Eindhoven is gespecialiseerd in het plaatsen van spiralen. Je kunt bij ons dus terecht voor het plaatsten van alle spiralen. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig. Dit word volledig vergoed uit jouw basisverzekering, soms gaat het van je eigen risico af. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland.
We kunnen het spiraaltje plaatsen op ieder moment tijdens jouw cyclus, je hoeft hiervoor niet ongesteld te zijn. Na een bevalling plaatsten we het spiraaltje 10 tot 12 weken na de bevalling.
Vóór het plaatsen van de spiraal wordt er eerst een echo gemaakt om de positie van je baarmoeder te bepalen en om te kijken of er geen zwangerschap aanwezig is. Vervolgens wordt de spiraal geplaatst, dit duurt maar enkele minuten. Nadien wordt nogmaals een echo gemaakt om te kijken of de spiraal op de juiste plek in de baarmoeder zit. Hierna ben je meteen helemaal klaar.
Bijwerkingen
Vlak na het inbrengen van het spiraaltje kun je pijn of kramp in de buik krijgen. Dit is gewoonlijk van korte duur.
Aangezien het koperspiraaltje een methode is zonder hormonen behoud je je eigen menstruatiepatroon. Wel kan de eerste en soms ook de tweede menstruatie wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker zijn of langer duren. Na 2 of 3 maanden moet je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijk menstruatiepatroon.
Betrouwbaarheid na plaatsing
Na het plaatsen van een koperspiraal ben je direct beschermd tegen een zwangerschap. Je hoeft geen aanvullende anticonceptie te gebruiken. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar. Bij zorgvuldig gebruik is de kans op zwangerschap 0,2% per jaar. Dit betekent: Als 1000 vrouwen één jaar lang een koperspiraaltje gebruiken, worden er gemiddeld 2 vrouwen toch zwanger.
Verwijdering van een spiraal
Bij Echo Eindhoven kun je ook terecht voor het verwijderen van een spiraal. Je kunt op elk gewenst moment een spiraal laten verwijderen. Na verwijdering ben je direct weer vruchtbaar. Indien de spiraal is uitgewerkt en wil graag een nieuwe laten plaatsen is dit mogelijk.
Wist je dat?
- Het spiraaltje ook wel Intra-Uterine Device genoemd wordt? Dit betekent letterlijk ‘voorwerp in de baarmoeder’.
Het gebruik van een condoom wordt ook wel een barrièremethode genoemd. De betrouwbaarheid hiervan is erg afhankelijk van een juist gebruik. De meest bekende barrièremethode is het condoom voor de man. Hiernaast bestaat er ook nog een vrouwencondoom, pessarium of portiokapje. Deze methoden worden net als het mannencondoom geplaats voordat je geslachtsgemeenschap hebt. Om de betrouwbaarheid hiervan te verhogen is het verstandig om ook een zaaddodende crème of pasta te gebruiken.
Wist je dat?
- Een condoom minder betrouwbaar is dan een hormonale anticonceptiemethode?
Sterilisatie vrouw
Sterilisatie van de vrouw is een definitieve vorm van anticonceptie die alleen wordt toegepast als een vrouw zeker weet dat ze geen kinderen (meer) wilt krijgen. Hierbij worden de eileiders afgesloten zodat de zaadcellen van de man de eicel in de eierstok niet meer kunnen bereiken en bevruchten. Sterilisatie van de vrouw wordt uitgevoerd door middel van een kijkoperatie via de buik door de gynaecoloog. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van je huisarts.
Wist je dat?
- Sterilisatie via de buikwand ook wel laparoscopie wordt genoemd?
Sterilisatie man
Sterilisatie van de man is een definitieve vorm van anticonceptie en wordt alleen toegepast als een man er zeker van is geen kinderen (meer) te willen. Bij de sterilisatie worden de zaadleiders onderbroken zodat er geen zaadcellen meer in het sperma terecht kunnen komen. Je kunt wel nog steeds een zaadlozing krijgen alleen zitten er dan geen zaadcellen meer in het sperma.
Een mannelijke sterilisatie is een blijvende en zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Het is een korte operatie die in het ziekenhuis plaatsvindt en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Na de ingreep mag je na ongeveer 15 minuten weer naar huis. Je hebt voor deze ingreep een verwijzing nodig van je huisarts.
Wist je dat?
- Een mannelijke sterilisatie ook wel vasectomie wordt genoemd?