De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijken we of je baby lichamelijke afwijkingen heeft. De video vertelt je hier meer over.
Voor wie?
Iedere zwangere in Nederland kan kiezen voor een 13 wekenecho.
Wat houdt de wetenschappelijke IMITAS studie in?
In Nederland kan je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.
Wil je de 13 wekenecho? Je krijgt eerst een gesprek
Bij je eerste bezoek vraagt jouw verloskundig zorgverlener of je meer wilt weten over de 13 wekenecho, de 20 wekenecho en de NIPT niet-invasieve prenatale test . Je beslist zelf of je meer informatie wilt en zo ja over welke onderzoeken. Het gesprek heet een counselingsgesprek.
Wanneer is de 13 wekenecho?
Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.
Hoe gaat de 13 wekenecho?
Wij maken een echo van jouw baby door een echokop te bewegen over uw buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, de baby voelt er niets van.
Hoe en wanneer krijg je de uitslag?
Wij vertellen je meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet we geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig.
Vervolgonderzoek nodig?
Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet we iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor jouw baby betekent. Hebben we iets afwijkends gezien? Je kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek.